Stärk dina mitokondrier för ökad prestation

Stärk dina mitokondrier för ökad prestation

Att stärka dina mitokondrier kan vara nyckeln till att öka din prestation och förbättra din övergripande hälsa. Mitokondrier är små energifabriker som finns i våra celler och ansvarar för att producera den energi som behövs för att driva våra kroppsfunktioner. Genom att optimera mitokondriefunktionen kan vi öka vår uthållighet, förbättra vår muskelstyrka och snabbhet, samt öka vår mentala skärpa.

Dina celler får energi från mitokondrier, vilka är cellens kraftstationer. Mitokondrierna producera ATP(adenosintrifosfat) som fungerar som cellers energivaluta. Det finns flest mitokondrier i de delar av kroppen som kräver mest energi, som din hjärna. Men dessa strukturer är inte det minsta statiska, de förändras ständigt och förändringen kallas för mitokondriell biogenes. (1) Detta är fantastiska nyheter, eftersom det innebär att du kan få dina befintliga mitokondrier att fungerar bättre och du kan även generera fler mitokondrier i dina celler. Forskare har studerat mitokondrier under lång tid, inklusive några av de molekylära mekanismerna bakom mitokondriell biogenes.

Unfair Advantage

I mitokondrierna sker Krebscykeln (även kallad citronsyra cykeln) som förklarar hur våra kroppar genererar energi från bl.a. glukos (från kolhydrater) eller ketoner (från fett). Om du kan förbättra din mitokondriefunktion, kommer du att generera energi mer effektivt. Några välkända sätt att öka mitokondrie densiteten är att träna och fasta (2). Men forskare har nyligen upptäckt ytterligare ett sätt att öka mitokondriefunktionen nämligen att tillföra föreningen PQQ(pyrrolokinolinkinon). PQQ skyddar nämligen mitokondrier från oxidativ stress och främjar spontan generation av nya mitokondrier, en process som kallas mitokondriell biogenes. Det finns en hel del forskning som stöder PQQ:s förmåga att sätta igång våra mitokondrier. Specifikt visar forskning att det kan:

  • Öka den mitokondriella densiteten vilket ger mer energi (3)
  • Minska inflammation (4)
  • Öka ämnesomsättningen (5)
  • Motverka oxidativ stress (6)
  • Förbättra fertiliteten (7)
  • Förbättra inlärning och minnes förmåga (6)

De flesta studier på PQQ har utförts på djur, men data från människa visar också på liknande resultat. I en studie på människa fick försökspersonerna antingen en enda dos PQQ eller en daglig dos. (5) De som fick återkommande tillskott av PQQ visade signifikant minskade nivåer av C-reaktivt protein, interleukin 6, och urin metylerade aminer samt förändringar i urinmetaboliter som pekar på en förbättrad mitokondriell funktion.

PQQ har hittats i alla vävnader från både växter och djur som man hittills analyserat (8). Ett av de livsmedel med högre andel PQQ är natto, vilket är fermenterade sojabönor. Den form av PQQ som man tar som kosttillskott är av största betydelse. PQQ säljs ofta som ”stabiliserat” dinatriumsalt, eftersom det är mer bekvämt för tillverkaren. Men tillskillnad från råttor och möss så fäller dinatriumsalter ut hos människor när de utsätts för även små mängder av vår magsyra. Det innebär att det bildas små stenar i magen med dåligt upptag som följd. Om däremot PQQ tas i sin syraform så kringgår man problemet med stenbildningen och upptaget förbättras avsevärt.

Bulletproof Unfair Advantage™ är en unik produkt som kombinerar ActivePQQ™ och CoQ10. ActivePQQ™ består av PQQ i sin syraform(bioidentiskt PQQ) i en pre-kolloidal och kolloidal suspension med partikelstorlekar så små att de hålla sig svävande i vattnet vilket förbättrar upptaget. ActivePQQ™ kombineras med CoQ10, eftersom CoQ10 förbättrar kroppens upptag av PQQ. Unfair Advantage™ är den enda produkt på marknaden idag som levererar den aktiva formen av PQQ.

Oavsett om du använder Unfair Advantage™ eller inte, se till att du gör något för att främja dina mitokondrier och hålla dem friska. Exempelvis; tung styrketräning, periodiskfasta och Brain Octane MCT-olja. Starka mitokondrier ger starka människor!

/Christine Ribbing

Referenser:

https://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.1001755#s1

https://www.jonasbergqvist.se/blogg/traning-glykogen-och-mitokondrier

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17029795

https://www.jnutbio.com/article/S0955-2863%2813%2900159-9/fulltext

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3140972/#!po=23.6842

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2212345/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8169668

https://www.ias.ac.in/jbiosci/jun2012/313.pdf

Psst, glöm inte att du kan köpa A vitaminlysinvitaminer och mineraler och andra tillskott på Upgrit!