Ketogen kost (Keto)

Ketogen kost (Keto)

Ketogen kost, även känd som Keto, är en populär diet som fokuserar på att begränsa intaget av kolhydrater och istället öka konsumtionen av hälsosamma fetter. Genom att drastiskt minska kolhydraterna tvingar Keto kroppen att använda fett som huvudbränsle, vilket kan leda till viktminskning och andra hälsofördelar. I denna artikel kommer vi att utforska principerna bakom ketogen kost och dess potentiella effekter på kroppen.

Ketogen kosthållning (keto) är en betydligt striktare variant av LCHF (Low Carb High Fat). När man äter en ketogen diet har man begränsat kolhydraterna till under 50 gram per dag och ofta betydligt lägre än så – närmare 10 gram. Fokuset är på fettet som utgör 75- 80% av dagens intag, måttligt med protein ca 15 % och kolhydrater 5 %.

Vad är LCHF? – Läs här >>

Målet med en ketogen kost

Genom att äta ketogent är målet att kroppen ska hamna i ett speciellt tillstånd, så kallad ketos. I ketos har kroppen blivit en fettförbrännande maskin där både kropp och hjärna drivs på fett och ketoner. Vid en ketogen kost tränar man alltså kroppen att all energiförsörjning ska komma från fett och inte glukos (kolhydrater). Ketoner är ett fantastiskt bränsle för hjärnan och ketos är en helt naturlig process där hela kroppen drivs på fett genom produktionen av ketoner.

Ha tålamod när du äter ketogent

Att bli keto-adapterad tar rätt lång tid. Det kan ta upp mot sex månader och innebär ofta vissa biverkningar som har kommit att kallas “ketoflu”. När kroppen tränas i att energiförsörja sig på fett och äta ketogent innebär det att glukosdepåerna behöver tömmas och kroppen tvingas då använda våra fettdepåer istället som vi har på kroppen samt fett ur kosten vi äter.

Begränsa kolhydratintaget rejält och våga äta tillräckligt med fett på en ketogen kost. Fettet är det som gör dig mätt i kombination med proteinet (upp mot 200 g fett/dag). Detta varierar från person till person men 200 g fett brukar vara ett bra utgångsläge. Ta också hjälp av grupper på sociala medier, hälsocoacher eller personer i din närhet. Det är alltid bra att få stöd och hjälp under en livsstilsförändring, framförallt om du inte ätit ketogent innan.

När kroppen är i ketos (fettdrift), har din kropp förstått att den kan fortsätta arbeta trots en mycket kolhydratsnål kost. Men hur vet du om du är i ketos när du äter en ketogen diet?

Vanliga tecken på att du är i ketos:

  • metallsmak i munnen
  • muntorrhet
  • minskad aptit
  • minskad törst och därmed urinmängd
  • dålig andedräkt (acetonliknande), det brukar hjälpa att undvika mejeriprodukter
  • mer energi på sikt

Att mäta ketoner om man äter ketogent

Det bästa är att mäta sina ketoner för att se om man är fettadapterad. Det kan du göra genom urinstickor, blod och andedräkt (AceTrack). Vad är AceTrack? – Läs här >> 

Säkrast är blodketonmätare där 1,5–3 mmol/l kallas för optimal ketos. Här är fettförbränningen maxad vilket för de flesta ökar viktminskningen. Över 3 mmlo/l är inte nödvändigt och får du värden högre än 8 mmol/l kan det vara ett tecken på svältketos och då äter du inte tillräckligt mycket. I optimal ketos får du maximal feedback i mental och fysisk prestation.

OBS! Ketos är i normala fall ofarligt för friska individer. Det krävs dock extra uppmärksamhet om du har typ 1 diabetes. Det kan nämligen vara ett tecken på att ketonerna har stigit till skadliga nivåer och även insulinbrist. Även om du ammar eller medicinerar för högt blodtryck ska du vara försiktig. Konsultera alltid din läkare innan du testar en ketogen kosthållning om du har någon sjukdom.

Källa: https://www.dietdoctor.com/se/lchf/keto

Läs mer om lågkolhydratkoster här >>

Psst, glöm inte att du kan köpa magnesium holisticjättenattljusoljaMSM och andra keto produkter i Sverige på Upgrit!