Koffeinfritt kaffe och vikten av hög kvalité

Koffeinfritt kaffe och vikten av hög kvalité

Koffeinfritt kaffe har blivit allt mer populärt bland kaffedrickare som söker njutning utan de uppiggande effekterna av koffein. Denna variant av kaffe erbjuder en mild och behaglig smakprofil, samtidigt som den behåller många av de hälsosamma egenskaperna hos vanligt kaffe. I denna artikel kommer vi att utforska världen av koffeinfritt kaffe, dess tillverkningsprocess, fördelar och betydelsen av att välja kvalitetsprodukter.

För personer som är känsliga för koffein eller av andra anledningar vill undvika det är det värt att hitta ett högkvalitativt koffeinfritt kaffe. Forskning visar nämligen nu att även koffeinfritt kaffe verkar kunna ge dig flera fördelar (1).

Kvalitén på ditt koffeinfria kaffe är dock extra viktigt att tänka på, eftersom koffeinet i sig skyddar bönorna mot mögelangrepp vilket gör att de koffeinfria bönorna är känsligare än de med koffein. Låg kvalité på koffeinfria bönor anses tyvärr vara ett vanligt problem och därför är det extra viktigt att här satsa lite extra.

För att även du som vill ha koffeinfritt kaffe ska kunna njuta av ett Bulletproof kvalitets kaffe har Bulletproof tagit fram Bulletproof Decaf Coffee. Det håller samma höga kvalité som Bulletproof Coffe och koffeinet har varsamt avlägsnats med hjälp av s.k. Swiss Water Process.

Bulletproof Coffee är resultatet av många års strävan efter att ta fram det ultimata kaffet för mental topprestation. Varje steg i produktionen har optimerats för att få fram det bästa ur kaffet och samtidigt undvika bildandet av toxiner, vilket är ett problem inom kaffeindustrin idag. Det här har gjort att många upplever ökat mentalt fokus och mer energi av Bulletproof Coffee jämfört med andra kaffesorter, samt frånvaro av kaffe-dippar, ”cravings”, magproblem och andra negativa effekter.

Processen som används för att ta fram Bulletproof Coffee är bland annat optimerad så att kaffebönorna ska innehålla så låg mykotoxinhalt som möjligt. Mykotoxiner är ämnen som utsöndras av mögelsvampar och flera av dessa är giftiga för människor (2). De är ett erkänt problem i just kaffe och inom EU har man därför satt upp gränsvärden för ochratoxin A, som är det vanligaste mykotoxinet (3, 4). Ochratoxin A oskadliggörs inte nämnvärt vid vanlig bryggning av kaffe (5) och inte heller helt då kaffe bönorna rostas (6). Det bästa sättet att förhindra uppkomst av mykotoxiner i kaffe är att begränsa de faktorer som gynnar mögelväxt och toxinbildning (2).

Faktorer som minskar risken för mykotoxiner i kaffe anses vara:

1. Kaffe bönor som bearbetats med hjälp av den våta metoden istället för den torra (även kallad ”natural”) har generellt lägre risk att innehålla mykotoxiner. (7)

2. Arabica-kaffebönor har generellt lägre risk att innehålla mykotoxiner jämfört med Robusta-bönor, bland annat eftersom Arabica-bönor vanligen är mer värdefulla och därför hanteras bättre samt att Robusta-bönor oftast bearbetas med den torra metoden. (8)

3. Kaffebönor som odlats på hög höjd har lägre risk att innehålla mykotoxiner, eftersom mögelsvampar är mindre benägna att växa på hög höjd. (9)

4. Att välja kaffe från ett enskilt plantage framför blandningar minskar generellt risken för mykotoxiner, eftersom den samlade kvaliteten på kaffebönorna vanligen är högre. (10)

 

Bulletproof Coffee innehåller Arabica-bönor från ett enskilt familjeägt plantage beläget på hög höjd (1250 meter över havet) i Guatemala. Plantaget drivs ekologiskt utan bekämpningsmedel och är Rainforest Alliance-certifierat. Bönorna handplockas av erfarna kaffebönder och förädlas därefter med hjälp av en unik process framtagen specifikt för Bulletproof Coffee. Det är en modifierad form av den så kallade våta metoden där bland annat jäsningssteget har uteslutits. Bönorna mellanrostas och packas sedan i små omgångar under skräddarsydda förhållanden av ett av de främsta rosterierna i USA. Bulletproof Coffee-bönorna testas slutligen för 27 olika toxiner för att ge ett så rent kaffe som möjligt.

Läs mer:

Bulletproof Coffee – originalet nu i Sverige!

Fyra skäl att dricka kaffe

 

Referenser

1. https://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120201092316.htm

2. Livsmedelsverket: https://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Mogelgifter/Sjukdomsframkallande-mogelsvampar-i-livsmedel/

3. Official Journal of the European Union (2006). Commission Regulation (EC) No 1881/2006 of 19 December 2006 setting levels for certain contaminants in food stuffs.

4. European Mycotoxins Awareness Network: https://services.leatherheadfood.com/eman/FactSheet.aspx?ID=79

5. Livsmedelsverket: https://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Mogelgifter/Ochratoxin-A/

6. Luís Abrunhosa et al. Biodegradation of Ochratoxin A for Food and Feed Decontamination. Toxins 2010.

7. https://www.fao.org/docrep/003/x6939e/X6939e03.htm ” 3.3.3. Method of processing

8. https://www.ico.org/field_processing.asp

9. https://www.gargellen.at/gesundheit+M52087573ab0.html 11. https://www.coffeereview.com/reference.cfm?I

10. https://www.coffeereview.com

Psst, glöm inte att du kan köpa produkter från helhetshälsaBCAAashwagandha och andra tillskott på Upgrit!