Sockerberoende – reptilhjärnan och varför vi tappar kontrollen

Sockerberoende – reptilhjärnan och varför vi tappar kontrollen

Sockerberoende är en komplex fråga som involverar både biologiska och psykologiska faktorer. I denna artikel kommer vi att utforska fenomenet med sockerberoende och hur det kan kopplas till vår reptilhjärna - den äldsta delen av vår hjärna som styr grundläggande överlevnadsinstinkter.

Det är väl bara att äta lite mindre socker? Eller? Inte om vi har en beroendehjärna. Då finns inte ”bara äta lite”, ”unna sig” eller ”bara ta en bit”. Hjärnan blir kapad och det går inte att stoppa sig själv. Begäret övermannar oss då reptilhjärnan tar över och vi tappar kontrollen helt.

– Det kan liknas vid alkoholism, en drink är för mycket och tusen är aldrig nog. En godis är för mycket och tusen är aldrig nog, säger Bitten Jonsson, legitimerad sjuksköterska, addictionspecialist och ADDIS® och SUGAR® behörig (ett diagnosverktyg för beroende).

Bittens ambition är att föra sina kunskaper vidare i syfte att fler i Europa ska kunna behandla sockerberoende. Hon har kurser och utbildningar för personer med beroendeproblematik och för yrkesutövare.

– Oavsett beroende börjar det i hjärnan. Beroende är en kraft där ord inte gör hjärnans kraft rättvis. Vissa skulle kalla ett beroende en hjärnsjukdom. Ett beroende eller ”addiction” innebär att vi tappar kontrollen över vårt beteende. Vid beroende sker en ombyggnad i hjärnans belöningssystem som innebär att när medlet kommer in i systemet, så får vi aldrig nog. Det är reptilhjärnan som tar över. Enda lösningen är att träna in ett nytt beteende och för detta krävs experthjälp, fortsätter Bitten.

Även om vi vet vad vi bör äta och inte, så kan en person med ett beroende inte kontrollera det. Experter i USA (ASAM, American Society of Addiction Medicine) definierar sjukdomen “addiction” som en fysisk hjärnsjukdom som ger fysiska, psykiska, sociala och andliga konsekvenser. En återkommande sjukdom, en kronisk sjukdom och dödlig sjukdom om den inte behandlas och som därför bara blir värre om den inte hanteras. Så sjukdomen går att behandla men det krävs att hjälp kommer från en specialutbildad person inom området.

En fascinerande sak med denna sjukdom är att vi glömmer bort att vi har den. Exempel på detta är att man vet om att det inte är en bra idé att handla när man är hungrig, eller vissa livsmedel som man absolut inte ska äta. Därför behöver en beroende hjälp att bli påmind samt få tillgång till rätt verktygslåda.

Av: Ellinor Henter, [email protected]

Psst, glöm inte att du kan köpa produkter från helhetshälsaBCAAashwagandha och andra tillskott på Upgrit!